Legătura dintre sincer şi ceară!

Posted on

Zilele trecute am dat peste etimologia cuvântului “sincer”. De cele mai multe ori, cuvintele le iau ca atare şi nu mai caut în spatele lor explicaţii, însă originea acestuia mi-a captat atenţia.

Cuvântul sincer este derivat din două cuvinte latineşti şi anume: “sine “şi “cere” care înseamnă “fără “şi respectiv , “ceară”.

În jurul anului 1500, ceara era folosită în industria mobilei şi nu numai, pentru a ascunde defectele lemnului, pentru a umple golurile sau pentru a acoperi greşelile tâmplarului.

Defectele, atent tratate cu ceară, nu se mai observau, iar obiectul respectiv arăta impecabil atunci când era pus la vânzare. Bineînţeles, după o utilizare îndelungată sau expunere la căldură, imperfecţiunile ieşeau în cele din urmă la iveală. Negustorii obişnuiau sa scrie pe produsele lor “sin cere” (fără ceară), asigurându-i  astfel pe eventualii cumpărători de calitatea superioara a acestora.

Iată cum, sinceritatea este un subiect dezbătut încă din cele mai vechi timpuri. Cu siguranta marea majoritate a oamenilor sunt de acord că cel mai bine este să fii sincer. Bineînţeles, de-a lungul vieţii ai nenumărate ocazii în care, din diverse motive, mai apare şi minciuna.

Ideea este că, exact ca defectele ascunse ale lemnului prelucrat, adevărul iese întotdeauna la iveală mai devreme sau mai târziu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *