5 moduri greşite de a strânge mâna

Posted on

Strângerea de mână este folosită destul de des în mediul personal, însă mai ales în mediul profesional. Trebuie să mărturisesc faptul că, înainte de a citi diverse cărţi despre limbajul trupului, habar nu aveam cât de importante sunt anumite gesturi şi cât loc de interpretare pot lăsa.

Strângerea de mână îşi are originea în Grecia Antică, în jurul secolului 5 Î.Hr. În Muzeul Pergamon din Berlin se află prima reprezentare a doi soldaţi ce dau mâna, acest gest fiind considerat unul de pace ce arată că cele două mâini nu au nici o armă.

Dacă bărbaţii sunt obişnuiţi în general să dea noroc, femeile sunt puse în această situaţie la locul de muncă sau în momentul în care fac cunoştinţă cu cineva nou şi trebuie să se prezinte. Deşi nu toată lumea recunoaşte acest lucru, prima impresie contează foarte mult, iar strângerea de mână este un aspect important ce poate afecta imaginea pe care interlocutorul şi-o face despre tine.

Iată 5 moduri greşite de a strânge mâna:

  1. Strângerea de mână flască- transmite un respect de sine scăzut sau dezinteres.
  2. Strângerea de mână transpirată -arată nervozitate; este indicat să aveţi un şerveţel la îndemână pentru a evita astfel de situaţii.
  3. Strângerea de mână efectuată doar cu degetele-deşi este considerat a fi un gest aristocratic, derutează persoana căreia îi întindeţi mâna.
  4. Strângerea de mână dominatoare –de fiecare dată când strângeţi mâna cuiva cu podul palmei orientat în jos, gestul reflectă dominare sau aroganţă.
  5. Strângerea de mână supusă-arată slăbiciune.

Cum ar trebui să fie o strângere de mână potrivită?

Ar trebui să priviţi în ochi persoana cu care interacţionaţi, să oferiţi şi să strângeţi în acelaşi timp toată palma interlocutorului. Strângerea trebuie să fie plăcută şi uşoară. Întregul corp trebuie să fie îndreptat către cealaltă persoană. Această strângere arată încredere de sine şi deschidere.

Dacă călătoriţi în alte ţări, trebuie neapărat să aveţi în vedere cutumele prezente acolo. Spre exemplu, în China oamenii mai în vârstă trebuie salutaţi primii, iar contactul vizual trebuie evitat.În Rusia, se strânge mâna persoanelor de sex opus doar în mediul profesional. În rest, este considerat un gest nepoliticos, întrucât bărbaţii trebuie să sărute mâna femeii.

În Thailanda se strânge mâna doar în mediul business. Gestul ce înlocuieşte strânsul de mână atunci când saluţi sau faci cunoştinţă cu cineva se numeşte Wai. Acesta este reprezentat de împreunarea palmelor ca pentru rugăciune şi înclinarea capului în momentul interacţiunii cu interlocutorul. Localnicii nu au aşteptări de la străini să iniţieze Wai, însă trebuie ţinut minte că ignorarea acestui gest este considerată o insultă.

Aşadar, tu cum ai strâns mâna ultima oară?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *