Cei 4 magnifici din spatele fericirii

Posted on

Omul este în mod constant în căutarea fericirii, iar definiţia ei se modifică în funcţie de fiecare persoană în parte şi în funcţie de nevoile fiecăruia. Fericirea e relativă. Da, este relativă pentru că fericirea altora poate nu este şi fericirea ta, sau poate nefericirea ta este fericirea altuia.

Oricum, cercetările ştiinţifice au arătat că persoanelor fericite le cresc simţitor şansele de a atrage un partener, au un sistem imunitar mai puternic şi suferă mai rar de boli cardiovasculare. Mai mult, fericirea duce la o sănătate mintală mai bună şi la o mai mare rezistenţă în faţa traumelor sau stresului.

Însă ce stă în spatele senzaţiei cunoscute de fiecare ca fiind fericire?

Există patru substanţe chimice care îşi fac apariţia şi generează sentimentele pozitive din viaţa noastră:

  1. Endorfina este o substanţă produsă de celulele sistemului nervos central, ce prezintă proprietăţi analgezice şi maschează durerea fizică. Datorită ei, omul are o capacitate extraordinară de a suporta efortul fizic. Ştiţi senzaţia aceea specială după exerciţii fizice sau alergare, când te simţi satisfăcut pe deplin numai pentru faptul că ai trecut peste lipsa chefului şi durerea musculară şi ai terminat antrenamentul? Aceea este endorfină care pompează prin vene.
  2. Dopamina este unul din principalii neurotransmiţători ai sistemului nervos şi reprezintă motivul pentru care ne simţim satisfăcuţi după ce găsim un lucru pe care îl căutam sau dupa ce facem ceva ce trebuie făcut. Dopamina este responsabilă pentru senzaţia de satisfacţie după ce ai avut de dus la final o sarcină importantă, un proiect sau ai avut de atins un obiectiv. Supranumită şi “regina plăcerii” aceasta se ocupă de satisfacţia imediată pe care o avem, spre exemplu, după ce mergem la cumpărături.
  3. Serotonina este un neurotransmiţător ce generează, în principal, sentimentul mândriei.Vă amintiţi acea senzaţie pe care o avem în momentul în care simţim că suntem plăcuţi sau respectaţi de ceilalţi? Aceea este pură serotonină. Serotonina stă la baza premierilor şi a diplomelor, întrucât simţim în mod constant ca meritele noastre să ne fie recunoscute. Nici nu putem concepe liceu fără festivitate de absolvire sau curs fără diplomă de participare măcar.
  4. Oxitocina este hormonul preferat de mulţi. Fiind supranumită şi “hormonul iubirii” aceasta ne oferă sentimentul de încredere, dragoste şi prietenie. Este acea senzaţie ce apare în momentul în care suntem în preajma persoanei iubite sau a oamenilor pe care îi agreăm. Spre exemplu, studiile arată că, simpla prezenţă a persoanei iubite are un efect analgezic, liniştind centrii nervoşi care înregistrează durerea.

Separat sau împreună, cei patru magnifici acţionează pentru a ne face să ne simţim bine. Ei trasează în mare parte, liniile în arta fericirii.

Dar ce facem în momentul în care vedem că fericirea tot nu ne bate la uşă şi cei patru magnifici îşi fac apariţia prea puţin în viaţa noastră?

Schimbări. Vă întrebaţi unde?

În programul nostru.

Putem începe prin a ne face în fiecare dimineaţă o listă cu lucruri pe care le avem de făcut. După ce finalizăm un lucru, îl tăiem de pe listă. Satisfacţia de după este dată de dopamină, iar cu ocazia aceasta nici nu mai uităm ce avem de făcut pe durata zilei.

Mai mult, cu toţii ştim efectele benefice ale exerciţiilor fizice. Este dificil pană te apuci de ele, pentru că după aceea îşi face apariţia endorfina care ne aminteşte cât de bine ne simţim după sport.

Iar dacă vrem să facem loc şi serotoninei în rutina noastră, putem planta fapte bune. Sentimentul de mândrie care îl putem experimenta după ce ne ajutăm semenii este incomensurabil.Cu siguranţă dacă începem cu cele trei lucruri menţionate mai sus, pe drum ne va acompania şi oxitocina. Pentru că oamenii care  fac eforturi pentru a fi fericiţi, se găsesc unii pe alţii până la urmă.

Tu cum stai cu fericirea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *