Parerea altora!

Posted on

De-a lungul timpului au fost momente în care m-am consumat pentru alţii. Pentru părerea lor. Indiferentă sau negativă în general.M-au afectat de multe ori criticile nejustificate şi discuţiile negative ce şi-au făcut apariţia în drumul meu.M-au acaparat întrebări precum: “De ce unii oameni gândesc aşa? După atâta timp, tot nemulţumiţi sunt? De ce unii judecă şi critică în mod continuu şi consideră că ceea ce ştiu sau fac ei este corect?”

Răspunsurile nu au venit imediat. Au venit pe parcurs. Pentru că timpul este cel mai bun profesor, dacă ştii să îl asculţi. Şi am realizat 3 lucruri extrem de importante pentru mine:

  1. Oamenii critică pentru că uită că sunt imperfecţi. Uită că viziunea lor poate nu este şi viziunea altora. Uită că fiecare este responsabil pentru faptele lui şi nimeni nu este în măsură să judece pe nimeni. Nu există cineva care să deţină adevărul absolut despre ceva.

Am văzut că oamenii care sunt mulţumiţi de sine şi de ceea ce îi înconjoară sunt extrem de rari. Oamenii fericiţi, şi aceia sunt rari. Însă, cu cât devii mai sigur pe tine, mai mulţumit de propria persoană şi mai fericit, cu atât îţi pasă mai puţin de părerea altora. Cu cât evoluezi şi te lupţi cu viaţa, cu atât realizezi că oamenii care văd numai aspectele negative în marea majoritate a cazurilor şi care preferă doar să se plângă fără a lua atitudine, nu au ce cauta lângă tine.

  1. Niciodată nu vei mulţumi toţi oamenii din jurul tău. Nu ai cum. Întotdeauna va exista cineva care să nu fie de acord cu tine, sau care să îţi găsească imediat un defect. Şi este în regulă! Tocmai pentru că suntem diferiţi unii de alţii, este cumva previzibil ca asta să se întâmple.

Nu este în regulă însă să îţi clădeşti părerea despre tine, în funcţie de părerea lor. Adevărul lor, nu este adevărul tău. Părerea lor, nu trebuie să fie şi părerea ta. Este o manieră egoistă de a o spune, însă, nu trebuie să satisfaci pe nimeni, decât pe tine. Acţiunile tale trebuie să fie conform dorinţelor, nevoilor şi crezurilor tale, nu ale altora. Ceea ce fac alţii, nu trebuie să faci şi tu, decât dacă te face să te simţi bine.

3. Părerea oamenilor nu poate fi oprită niciodată. Unii  întotdeauna vor discuta şi vor dezbate viaţa altora. De ce se întâmplă asta? Pentru că în momentul în care critică sau condamnă pe cineva, se simt superiori şi consideră că viziunea lor este cea corectă. Nu au capacitatea de a se întreba: “Dacă eu eram în locul său mediul lui, cum aş fi procedat?”. Iar cei care nu au deschiderea de a se pune în locul altora, nu vor avea niciodată abilitatea de a înţelege şi alte puncte de vedere.

De aceea, părerile oamenilor sunt împărţite în funcţie de trei aspecte:

  1. Educaţie
  2. Experienţă
  3. Valori.

Cele trei fac diferenţa practic între oameni. Din punctul meu de vedere, este foarte important ca tu să fii înconjurat de cei care au puncte comune cu tine, din cele trei. Pentru că mediul în care te afli contează extraordinar de mult în dezvoltarea ta. Un mediu nociv te poate sufoca. Îţi poate sufoca gândirea şi te poate abate de la drumul tău.

Dacă vrei mai mult de la tine, caută oameni care te pot ajuta în acest sens. Nu ai cum să mergi niciodată singur pe drumul dezvoltării tale. Însă cine ţi se alătură are un impact major. Cine stă lângă tine sau merge cu şi lângă tine este părtaşul succesului sau eşecului tău. Sfaturile “tovarăşilor de drum ” sunt extrem de benefice. Îţi oferă şansa de a  selecta ce este util pentru tine .

Însă părerile distructive, oferite fără folos de unele persoane, nu contează, pentru că niciodată nu vei reuşi să îi mulţumeşti pe toţi cei cu care interacţionezi. Părerea ta  este cea care contează cu adevărat. Cel mai important este să fii tu mulţumit de tine. Pentru că parcă am auzit prea des întrebarea: “Ce zic alţii?” şi prea rar “Ce zic eu?”…

One Reply to “Parerea altora!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *